Безработицата в Испания достигна 26.03% в края на декември

zx450y250_2167557Равнището на безработица в Испания отново се е повишило през последното тримесечие на 2013 година, достигайки 26.03%, след две тримесечия на спад, като остава основен проблем за икономиката на страната, която проявява признаци на възстановяване, предаде “Франс прес”.

В края на декември в Испания са регистрирани 5 896 300 безработни, което е с 8400 души по-малко, отколкото предходното тримесечие, като активното население също е намаляло до 22 654 500 според публикуваните днес данни на статистическата служба.

През третото тримесечие равнището на безработица бе 25.98% от активното население, което е едно от най-високите нива сред развитите страни.

Социалната криза остава дълбока в момента, когато страната тъкмо излиза от двегодишна рецесия. Испания бе засегната от спукването на жилищния балон в началото на световната финансова криза през 2008 година.

За третото тримесечие на 2013 г. страната отчете икономически растеж от 0.1%, като се очаква за четвъртото тримесечие икономиката й да е нараснала с 0.3 на сто според прогнозите на правителството. Този резултат според анализаторите не дава възможност за създаването на работни места./ Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>