Безпрецедентна стачка на жените в Испания

69_lmx4ftИспания се мобилизира в подкрепа на правата на жените с безпрецедентна за тази страна обща “феминистка” стачка.

Призивът на синдикати и феминистки организации по случай Международния ден на жената има за цел да се защити равното заплащане и да се осъдят тормозът и насилието над жените.

Двата основни испански синдиката призоваха да се спре работа за два часа. Според тях призивът им е бил последван от 5,3 милиона души в цяла Испания.

Други десет синдиката призоваха за целодневна стачка по примера на подобна инициатива в Исландия от 1975 г.

Най-слушаното испанско радио “Кадена сер” остана без женските си гласове. В телевизионните сутрешни блокове отсъстваха жените водещи, а журналистките на най-големия испански ежедневник “Паис” излязоха от редакционната зала.

Близо 300 влака бяха отменени, а в средата на деня в редица испански градове се събраха демонстранти.

Испания е водеща в борбата срещу насилието над жени. През 2004 г. тя прие закон в тази област, който се сочи като образец от Съвета на Европа.

В Испания жените получават средно 14,2 процента по-ниско заплащане от мъжете, малко по-добре от средната европейска стойност от 16,2 процента по данни на Евростат.

От седмици обаче в страната се водят енергични дебати за правата на жените, подхранени от изказвания на две министърки, които подкрепиха днешната стачка. Консервативният премиер Мариано Рахой се разграничи от тях, но заяви, че “днешният ден ще послужи за започване на дебати и всички трябва да осъзнаем какво е положението”.

Консервативната председателка на парламента Ана Пастор също защити стачката. Вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария увери, че “остават още много неща за промяна, защото дори вицепремиерките в правителството трябва да търпят недопустими мачистки поведения”.

Движението е подкрепяно и от известни испански актриси като Пенелопе Крус и Роси де Палма. Пенелопе Крус отмени участието си в различни прояви и обяви, че ще остави приятеля си, актьора Хавиер Бардем, да се грижи за децата им.

ДИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>