БВП на Испания е нараснал с 0,6% през второто тримесечие

0000177161-article3Нарастващото вътрешно търсене е компенсирало свитото външно търсене.

По-добрите резултати през второто тримесечие се дължат на нарастващото вътрешно търсене. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Испания е нараснала по-силно от очакваното през второто тримесечие, сочат данните на испанския статистически институт, цитирани от AP.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е разширил с 0,6% за периода април-юни спрямо първите три месеца на годината и с 1,2% на годишна база, което е най-бързият ръст от 2007 г. насам.

Анализатори очакваха ръстът на БВП за тримесечието да не надхвърли 0,5%.

От испанския статистически институт коментират, че по-добрите резултати през второто тримесечие се дължат на нарастващото вътрешно търсене, което компенсира свитото външно търсене.

Испанската статистика публикува и предварителните си оценки за инфлацията през юли. Данните сочат, че потребителските цени са се понижили с 0,3% през месеца – най-ниското ниво от началото на годината. За сравнение, през юни не беше регистрирано движение на инфлацията.

Анализатори очакваха понижението на потребителските цени в Испания през юли да е само 0,1%.

Министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос прогнозира пред парламента късно снощи, че икономическият растеж на страната ще достигне 1,5% през тази година и около 2% догодина.

Прогнозите на де Гиндос са по-оптимистични в сравнение с официалните прогнози, които бяха обявени през април. Правителството очаква икономическият растеж през тази година да достигне 1,2%, а догодина – 1,8%. За безработицата управляващите очакват, че през тази година ще намалее до 24,9%, а през 2015 г. – до 23,3%, като ще премине бариерата от 20% през 2017 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов /Източник: Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>