Барселона – Цветният град

Image_4212733_126В Барселона се влюбваш веднага. Шарен, жив, красив и цветен град, за който често казват, че притежава особена и неповторима харизма, както никой друг град по света. Може би голяма чест от неповторимостта и характерното излъчване на мястото идва от ексцентричния и новаторски за времето си стил на архитекта Антонио Гауди, проектирал около началото на XX век много от забележителностите, привличащи милиони туристи годишно.

Барселона (Barcelona) е столица на автономната област Каталуния и вторият по големина град в Испания. Според митовете той е основан от самия Херкулес и то 400 години преди Рим. Според официалните данни, Барселона е основана по време на Октавиан Август от римляните като Барсино. Във вековете назад е част от Римската империя, бил е под мюсюлманско управление, христианска реконкиста, минава през франкско влияние. Тъкмо франките остават силен отпечатък върху по-старата архитектура на Барселона. С тяхната поява Барселона и Каталуния започват да оформят своя идентичност, различна от тази в Испания, като това е най-осезаемо в езика. Испанците и кастилците имат много арабски думи в говора, докато каталунците – много френски. Ето защо каталунският не е испански език, а самостоятелен такъв, който е свързан с други римски езици.

Барселона е като цветен пъзел. Най-старите й части са разположени в близост до морето. Централната част на града – „Бари готик“ или „Готическият квартал“ е онази, в която можете да видите и оригинални римски стени, и готически сгради, като бившата резиденция на Каталунската кралска фамилия например. Едно от най-популярните места за срещи в града е площад Каталуния. От него започва и улица Ла Рамбла (Las Ramblas) – мястото, пропито най-силно с духа на Барселона. Известна с върволиците от разхождащи се хора, тази улица за разходки е дълга 1.2км, минава през центъра на града и стига до статуята на Христофор Колумб. Може би една от най-магичните точки на Барселона е паркът Гюел. Разположен на хълма Eл Кармел в и проектиран също от великияархитект , паркът, приличащ на приказна градина, е част от световното наследство на ЮНЕСКО и едно от най-обичаните места от местните жители и туристите. Изграждан в продължение на години, между 1900 и 1914 г., в пространството му са изградени интереснишарени мозайки, оригинални анатомични пейки, причудливи арки, павилиони, засадени са дървета и различни растения, подобно на приказна градина. Безспорно един от символите на Барселона е катедралата Саграда Фалимия или „Све¬тото Семейс¬тво“. Строителството на тази фантастична сградата, също дело на Гауди, започва през 1882г., про¬дъл¬жава и днес, а се очаква да прик¬лючи през пери¬ода 2026?–?2032г. с довършването на всичките й куполи. Плажната ивица в Барселона е дълга цели 3 км, като изобилства от плажове, яхти, кафенета и интересни сгради.

Един от начините да направите престоя си в Барселона наистина приятен е да отделите време за кулинарна разходка в града, който е изпълнен с ресторанти и бистра за всеки вкус и джоб. Добре е да знаете, че типичната закуска в Испания се състои от чаша кафе с мляко, понякога комбинирано с кроасан, кекс или популярния чурос /пържено тестено изделие, подобно на бухтички/, поръсени със захар или потопени в шоколад.

Обядът – най-важното хранене за испанците, се консумира между 2 и 4 следобяд. Обикновено се състои от супа или салата, ястие от риба или месо и десерт.

Другата особеност е, че испанците вечерят късно, особено през лятото, когато е най-горещо – обикновено след 9 вечерта. Вечерята е по-лека от обяда и често се състои от салата, сандвич или селекция от тапас /различни мезета/.

За испанците яденето не е свързано само с храната, те обичат да прекарват разточително време в разговори на маса с приятели и близки. /Източник: 24часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>