“Барселона” отчита рекордна печалба за миналия сезон

Въпреки че “Барселона” не успя да защити титлата си в Испания и трофея си в Шампионската лига, но клубът отчете рекордна печалба от 48,8 млн. евро за сезон 2011/2012, съобщи вицепрезидентът по икономическите въпроси в клуба Хавиер Фаус, цитиран от Ройтерс.

Тъй като каталунците не успяха да спечелят шампионата за сметка на Реал Мадрид, клубът е спестил и 12 млн. евро от бонуси.

„Дори и да не беше така, това щеше да бъде най-добрият ни баланс в клубната история“, казва Фаус. 

Още по темата

През последните две години каталунците регистрираха финансови загуби, въпреки че в ерата “Гуардиола” спечелиха три последователни титли, два пъти Шампионската лига, две Суперкупи на Европа и три на Испания.

През последния сезон клубът увеличи приходите си с над 20 млн. евро до 494,9 млн. евро, докато разходите паднаха до 441,1 млн. евро.

Дълговете на клуба от 335 млн. евро ще бъдат намалени. Преди две години задълженията бяха в размер на 420 млн. евро. Повишените приходи според Фаус се дължат и на „невероятна продажба“ на билети.

Положителен ефект върху увеличението на печалбите са оказали освен значително по-големите приходи от продажба на билети и приходите от BarcaTV, отдаването под наем на ненужни играчи, както и лекото намаляване на заплатите до 298 милиона евро.

“Ще бъде трудно да се намали тази цифра още повече. Но ние работим усилено за поддържане на стабилността на клуба”, добави вицепрезидентът. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>