Барселона забрани откриването на нови хотели в центъра на града

Снимка: pixabay.com

 

 0000232928-article3

Кметството на Барселона, вторият по големина град в Испания, прие днес план за урбанизация, с който се забранява откриването на нови хотели в центъра, наситен с туристически обекти. Основната причина е, че много жители на Барселона бяха принудени да напуснат квартала си заради “натиска върху пазара за недвижими имоти, свързан с туризма”.

Каталунската община, ръководена от кмета от левицата Ада Колау, взе тази мярка, за да започне да регулира туризма, обяви отговарящата за туризма Жанет Санс, цитирана от АФП.

Град, който привлича туристи, не крие проблеми, но това не трябва да вреди на жителите му, каза Санс.

Преди да поеме управлението на този град през юни 2015 година, Ада Колау бе създала прочулата се платформа за борба срещу изгонването на физически лица, затънали в дългове, от домовете им.

Барселона, чието население е 1,6 милиона души, “се пука по шевовете” от притока на туристи от цял свят. През 2016 година градът е посрещнал близо 30 милиона души, посочва общината.

В отделни квартали в центъра на Барселона има повече външни посетители отколкото местни жители. Половината от предлагането на туристически обекти за настаняване е съсредоточено върху 17 на сто от територията на Барселона, казва още кметството.

През 2015 година бе замразено даването на хотелиерски лицензи.

Вчера асоциацията на хотелиерите, търговците и ресторантьорите заяви, че по този начин общината е решила да парализира сектора.

/БТА/

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>