Банките в Испания са конфискували почти 50 хил. жилища през 2013 г.

images (1)Изваждането на свръхзадлъжнели собственици и наематели от жилищата им предизвика негодувание в Испания през последните години.

Испанските банки са конфискували близо 50 хил. жилища през 2013 година, което е с 11,1 процента повече в сравнение с 2012 година, след като свръхзадлъжнелите им собственици са били експулсирани или е трябвало доброволно да напуснат, за да погасят дълговете си.

Това съобщи Франс прес, позовавайки се на данни на испанската централна банка.

Страната понесе през 2008 година двойния удар на финансовата криза и спукването на балона на недвижимите имоти. Миналата година централната банка започна да публикува статистики за иззети жилища, основавайки се в началото на своя проверка в банките, след което ги задължи редовно да й предоставят такива данни.

Испанските банки, които получиха през 2012 година европейска помощ на стойност 40 милиарда евро, са иззели 49 694 жилища през 2013 година, много голяма част от които основни жилища (38 961), а останалите – второ жилище или жилища за даване под наем.

В 21 521 от случаите собствениците са предали доброволно ключовете чрез процедура, позволяваща да се даде жилището на банката, за да се погасят задълженията.

Банките са прибягнали до съда, за да изземат 28 173 жилища (ръст от 18,5 на сто в сравнение с 2012 година), от които по-голямата част – 26 113, вече са били освободени от обитателите им.

Изваждането на свръхзадлъжнели собственици и наематели от жилищата им предизвика негодувание в Испания през последните години, което се засили след самоубийства на хора, преди да бъдат изхвърлени на улицата. Граждански организации се мобилизираха, за да попречат на тези процедури.

Асоциацията на жертвите на ипотечните кредити посочва, че от създаването си през 2009 година е попречила на над 1000 случая на експулсиране и е помогнала за намиране на ново жилище на близо хиляда души.

Четвъртата икономика в еврозоната преживя две рецесии за пет години. Безработицата в страната е 25,93 на сто за първото тримесечие, макар че икономиката вече изглежда е поела по пътя на възстановяването с растеж от 0,4 на сто между януари и март.

(БТА)

По статията работи: Миглена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>