Балеарски острови (Baleares)

Балеарските острови (срещани и като Балеари) са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Най-голямия остров е Майорка със столица Палма де Майорка, а останалите острови са Менорка („малък“), Ибиса , Форментера и Кабрера.

Формират отделна административна Автономна област Балеарски острови. Площта на архипелага е 4 992 кв. км, което го прави най-малкият по територия автономен регион на Испания. Населението е 1 071 221 души. Официалните езици са испански и каталунски.

Основният икономически отрасъл е туризмът и всички негови разновидности,които наред с риболова, селското стопанство и промишлеността са основен поминък на населението. Най-силно застъпени са морският и селският туризъм, в които се инвестира благодарение на програмите за развитие и субсидиите на Испанското правителство.

Климатът на Балеарските острови е мек и влажен през цялата година, което се дължи на сравнителната близост на топлото Средиземно море. Растителността е типична средиземноморска,представена от цитрусови насаждения и вечнозелени храсти и дървета,които са разпространени на повечето от островите.

Населението на Балеарските острови има бит, култура и традиции, които са успели да съхранят, въпреки влиянието на много други култури от Европа и Африка. Типични за населението на Балеарските острови са бързите и ритмични танци и пъстрите разнообразни носии. /Уикипедия

Столица Палма де Майорка
Площ
– Общо
– % от Испания
17-то място
4 992 km²
1,0%
Население
– Общо (2008)
– % от Испания
– Гъстота
14-то място
1 071 221 души
2,2%
214,58 души/km²
Автономен статут 1 март 2007
Парламентарно представяне
– Места в Конгреса
– Места в Сената
8
7
Президент
Провинции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>