Балеарските острови удвояват туристическия данък

Снимка: Pixabay

 

 0000245943-article3

Испанските Балеарски острови ще повишат туристическите си данъци от 2018 година, удвоявайки ги средно с 3 евро на човек на фона на засилващото се недоволство на местните жители от масовия туризъм, предаде Ройтерс.

Увеличението е сред няколкото нови мерки, предприети от местните власти в опит да се справят с неблагоприятните последици от масовия туризъм, каквито изпитват и други испански региони.

Островите са сред най-популярните туристически дестинации в Испания и през юли бяха вторият най-посещаван регион в страната след североизточната област Каталуния.

През юли Балеарските острови са посрещнали 2,4 милиона туристи от чужбина, според данни на Националния статистически институт, което е повече от двойно от населението им извън пика на туристическия сезон.

През август бе въведено ново законодателство за борба с незаконното отдаване на жилища на туристи, насочено към сайтове за споделяне на жилища като Airbnb на фона на оплакванията, че популярността им води до увеличаване на наемите за местните жители.

Очаква се по-високият туристически данък да донесе приходи до 120 млн. евро годишно, които ще бъдат насочени към защита на околната среда и подпомагане на островите да се справят с последиците от прилива на туристи.

Туристическият данък ще варира от 1 евро дневно за гости на къмпинги и хостели до 4 евро за предпочелите луксозни хотели и апартаменти. Те ще бъдат плащани от всички посетители на островите, които остават да пренощуват – включително от гости от други части на Испания или участници в круизи. /БТА/

По статията работи: Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>