АСОЦИАЦИЯ “БАЛКАН”, ХАТИВА ОТКРИ ПОСТОЯННА ЕТНОГРАФСКА ИЗЛОЖБА В ЕНГЕРА

ИЗЛОЖБА БАЛКАН ХАТИВАНа 14 май асоциация “АИБЕ Балкан”, ХАТИВА откри тържествено първата в Испания постоянна етнографска изложба „Български багри” и библиотечна зала с българска литература в общинската библиотека в Културния дом на Енгера, област Валенсия.

На събитието присъстваха Генералния Kонсул на република България във Валенсия г-жа Мая Стефанова, кмета на Енгера г-н Сантяго Аревало, общински съветници и много български и испански гости.

Събитието откри учителката по история в българското неделно училище „ Свети Иван Рилски”, г-жа Веселина Божанова.

В словото си тя подчерта значението на голямото културно и историческо наследство на България и необходимостта от неговото съхранение и популяризиране.

“Защото човек без вяра е като дърво без корен.

Човекът, това е отечеството, рода, обичаите, семейството и родната земя.

Ако имаш нерешими проблеми, просто трябва да се обърнеш към традициите и историята си, за да намериш най-верните отговори.

Труден е животът ни днес, но, ако не носим в себе си частица от българското, от традициите си, ще се изгубим по пътя си в глобалния свят.

Затова ние сме длъжни да покажем на децата си вярната посока – тя е вътре в нас, в хилядолетната ни история, в българските обичаи и традиции – това е, което ни е съхранило през вековете и, което сме длъжни да запазим за следващите поколения.

Само народ, който пази традициите си има бъдеще.”

Експонатите в изложбата са закупени и събирани в продължение на 4 години от асоциацията със средства от програмата „Роден език и култура зад граница„ на МОМН.

Основните акценти в експозицията са насочени към представянето на предмети от бита, народни облекла и занаятчийски инструменти, свидетелства за бита, поминъка и културата на България.

Българската библиотека стартира с около 1000 тома литература на български език, част от които са дарени преди няколко години от побратимения на Енгера град Хасково, но до този момент не са били предоставяни на българската общност поради липса на зали в библиотеката.

За изключителната подкрепа, реализирани интеграционни политики и подкрепа в работата на асоциацията, кмета на Енгера получи благодарствена грамота и книгата „Българи и испанци”.

Българската традиция през духовитото пречупване на трите елинпелинови баби ни представиха Моника, Жени и Симона – ученички в 6 клас от нашето училище.

Възторзите от желанието на тези детски души да покажат българското заслужиха аплодисментите на публиката и смисъла на цялото събитие.

И си спомнихме друго Пелиново откровение:

“…Слушаш, слушаш, па се забравиш, отидеш… И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, ти заживееш с него, потънеш в него, и се преродиш.

Затова има приказки, затова и хората ги приказват.

И песните са затова…

И Благолажът продължи приказката…”

Продължаваме я и ние, за всички, които не вярват в приказки….

Събитията се реализират в рамките на ежегодните „ Майски празници на българската култура”, организирани от асоциация “АИБЕ Балкан”, Хатива със съдействието на Генерално Kонсулство на България във Валенсия и асоциация “АИС Нова Енгера”.

“БЪЛГАРСКИ БАГРИ”- 1-ВА ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ-ФОТО ГАЛЕРИЯ

Ваня Пенчева

АСОЦИАЦИЯ “БАЛКАН”, ХАТИВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>