Артур Мас: Спирането на референдума в Каталуния е атака срещу демокрацията

Catalonian independence referendum© БГНЕС

Премиерът на Каталуня – Артур Мас заяви, че каквито и да е стъпки, предприети от централното правителство на Испания с цел да бъде предотвратен референдумът за независимост на провинцията, биха били директна атака срещу демокрацията, предаде Би Би Си.

Припомняме, на 4 ноември конституционният съд на Испания постанови властите в Каталуния да отменят допитването, което е насрочени за 9 ноември.

Изявлението на Мас идва като потвърждение на първоначалната му реакция след произнасянето на конституционния съд. На 5 ноември той обеща да защити „правото на избор” на каталунците въпреки съдебното  решение.

Правителството на провинцията, доминирано от сепаратисти, настоява референдумът да бъде проведен, като посочва, че той е организиран от доброволци, без участието на властите. Допитването би  трябвало да има символичен характер.

Според наблюдатели обаче, при наличието на забранителен акт от страна на конституционния  съд провеждането на вота би било проява на гражданско неподчинение.

http://news.ibox.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>