Артур Мас – Каталуния прави референдум за независимост на 9 ноември

0208984001380630718_49380_600x458На 9 ноември в автономната провинция Каталуния ще се състои референдум за независимост от Испания, предаде БГНЕС.

“Няма как гласуването да бъде спряно от властите в Мадрид. Резултатите от референдума трябва да бъдат приети за даденост. Всякакво друго поведение на централната власт би било нелепо”, отбелязва премиерът на Каталуня Артур Мас.

Испанският Конституционен съд обяви референдума за нелегитимен още преди да се е провел, а испанският премиер Мариано Рахой заяви, че правителството няма да признае резултатите от допитването сред каталунците.

Мадрид още отсега се готви да блокира членството на Шотландия в ЕС, ако на предстоящия референдум шотландците се обявяват за независимост от Великобритания – тъкмо с оглед на това, че шотландският пример може да бъде последван от Каталуния.

Източник: Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>