Арестувани каталунски политици приемат прякото управление на Мадрид

768x432Двама бивши членове на каталунското правителство, които са задържани за ролята си в кампания за независимост, поискаха освобождаване, заявявайки, че не са се противопоставили на прякото управление на Мадрид в региона, съобщава “Политико”.

Представители на Джорди Турул, който бе говорител на регионалното правителство и бившият министър на териториите Жозеп Рул подадоха молби за освобождаване към испанския Върховен съд, предаде Ройтерс. ”Моят клиент е приел прилагането на член 155 от конституцията от испанското правителство”, заявяват техните адвокати.

Освен Турул и Рул, шестима други бивши каталунски правителствени служители и двама лидери на групата за независимост остават в затвора, очаквайки да бъдат обвинени в бунт.

Бившият регионален президент Карлес Пучдемон и четирима от неговите бивши министри избягаха в Брюксел, след като Мадрид разпусна регионалното правителство.

Очаква се белгийски съд да реши дали да ги екстрадират в отговор на европейска заповед за арест, издадена от Мадрид. Решението на съда ще бъде взето на 4 декември.

НЕВС БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>