Арагонски език (Aragonés)

 

Арагонски (aragonés) е романски език, който се говори от около 10 000 души по долината на река Арагон, Собрарбе и Рибагорса в провинцията Уеска, Арагон, Испания.

История на арагонския език

Арагонският език води началото си от 8 век, когато един от многото латински диалекти започнал да се развива в Пиренеите под влиянието на баскския език.

Първоначалното Кралство Арагон (съставено от графствата Арагон СОбрарбе и Рибагорса) прогресивно се разширявало от планинските вериги в южна посока, избутвайки все по на юг Маврите по време на Реконкистата и разпространявайки арагонския език.

Династическият съюз между каталонските графства и Кралство Арагон не довел до смесването на езиците на двете земи в един.

Каталонски продължил да се говори на изток, а арагонски на запад.

Освен това каталонският се разпространил в новите територии завоювани от Маврите: Балеарските острови и новото кралство Валенсия.

Арагонската реконкиста завършила в кралство Мурсия, което било отстъпено от Хайме I Арагонски на кралство Кастилия като зестра за една арагонска принцеса. /Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>