Апартаментите в Мадрид по-евтини от София

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Апартаментите в Испания биха по ниски цени жилищата у нас. Тристаен в Мадрид излиза по-евтино, отколкото двустаен в центъра на София, показа проверка на „Новинар”. Жилище от близо 60 квадрата с 3 спални, баня и кухня край испанската столица може да се купи за 49 000 евро. В центъра на града пък има малки кокетни апартаментчета за по 90 000 евро.

Намират се и 4-стайни необзаведени апартаменти с климатик за 40 000 евро на 48 километра от Мадрид. За сравнение луксозно жилище с четири стаи в района на Докторския паметник в София излиза 114 000 евро. За 45 000 евро пък може да се намери двустаен апартамент от 60 квадрата в Барселона.

Във Варна подобни имоти са по 68 000 евро. Любопитна е офертата за апартамент в нов блок в Перник. Жилището е от 100 квадрата, необзаведено, с тераса и се предлага на промоция за 53 900 евро. За същите пари може да се намери малко по-стар и малък необзаведен апартамент край Мадрид.

Къщите в Барселона също могат да излязат на новите си собственици по-евтино, отколкото вила край София. Постройка върху 200 квадрата в един от най-населените квартали в Барселона може да се купи за 250 000 евро. За сравнение тузарска къща от 130 квадрата в Драгалевци излиза 380 000 евро.

„В последните години наистина се наблюдава тенденция на намаляване на цените на имотите в Испания”, обясни за „Новинар” зам.-председателят на национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев. Той обаче подчерта, че двата пазара не могат да се съпоставят. По думите му жилищата в София държат високи цени заради голямата миграция на хората от другите градове.

В Испания пък е имало усилено строителство и много незаети площи, което е свалило цените, особено край големите градове. Ганев допълни, че има единични случаи на интерес на българи към имоти в Барселона. Много от имотите там са предпочитани и от германски пенсионери, каза още той. Според експерта пазарът на имоти в Испания тепърва ще върви нагоре. /Новинар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>