Американците проследили за месец 60 млн. обаждания и в Испания

Image_2399551_126Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е прехванала и проследила 60 милиона телефонни обаждания в Испания за 1 месец в периода от 10 декември 2012 г. до 8 януари 2013 г.

Това е ставало без съгласието на властите в кралството, съобщава в. “Ел Паис”, като се позовава на сведения, предоставени от британския журналист Глен Грийнуолд. Чрез него Сноудън направи разкритията си.

В Испания агенцията не си е поставяла за цел да узнава съдържанието на телефонните разговори, а е установявала продължителността им, номерата и местонахождението на абонатите.

По разпореждане на премиера Мариано Рахой посланикът на САЩ в Испания е привикан в министерството на външните работи в Мадрид, за да даде обяснения по поредния скандал.

Междувременно Агенцията за национална сигурност обяви, че Обама не е одобрявал подслушването на германския канцлер Ангела Меркел, както твърди в. “Билд ам зонтаг”. Според говорител на агенцията шефът ген. Кийт Алекзандър не е обсъждал през 2010 г. с президента Обама никаква предполагаема разузнавателна операция в чужбина, засягаща германския канцлер.

В. “Уолстрийт джърнъл” пък посочва, че подслушването на Меркел и на други световни лидери било прекратено, след като Белият дом е научил за тези програми. Швейцария пък обяви, че въвежда допълнителни мерки за сигурността на съобщенията. /Източник: 24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>