Амансио Ортега с имоти във Великобритания за 2.2 млрд. евро

161196_1Великобритания, и по-конкретно Лондон, е едно от ключовите места, където магнатът в областта на недвижимите имоти Амансио Ортега е съсредоточил притежанията си в последните години.

Според данни от британските регистри, имотите на собственика на Inditex, която притежава Zara, имат глобална стойност от над 1.8 млрд. лири (2.245 млрд. евро). Оценката е направена от независими експерти и се включва в годишните отчети, както изискват британските закони.

Оценката е направена през септември миналата година, показва докладът. Но тъй като Ортега е продължил да реализира някои покупки и след това, действителната цифра е по-голяма в този момент.

Компанията за недвижими имоти на милиардера Pontegadea признава писмено, че има ангажимент за придобиването на недвижим имот, който трябва да се реализира до края на пролетта, но преди това трябва да бъдат изпълнени определени условия. За покупката са отделени 99 милиона лири (118 милиона евро).

Амансио Ортега притежава една от най-големите имотни империи в Испания. През 2015 г. той е спечелил 334 милиона евро от нея. Той е насочил вниманието си почти изключително към придобиването на недвижими имоти в най-добрите квартали, включително офиси, търговски комплекси, хотели, които отдава под наем и печели от годишните ренти.

Някои от наемателите са магазини от неговите собствени вериги, като Zara или Massimo Dutti. Но сред наемателите има и престижни марки и големи корпорации.

За фискалната 2016 г. във Великобритания Pontegadea е постигнала приходи от 72.8 милиона лири (87 млн. евро) или с 8.3% повече, отколкото през 2016 г. Тя е регистрирала печалба от 53.99 милиона лири (64.5 милиона евро), или увеличение със 7%.

Без последици от Брекзит

„Компанията не очаква Брекзит да има значително въздействие върху дейността й, тъй като е дългосрочен инвеститор в изключителни зони“, се казва в доклада. Тя оценява годината като положителна.

„Оперативните резултати през годината и финансовата позиция в края й се смятат за задоволителни от ръководството. Очакваме резултатите в идните години да се подобрят, отразявайки приходите за цялата година от придобитите имоти през 2016 г. и последващите придобивки“, отбелязва Pontegadea.

Компанията, която има петима служители, освен ръководството, е платила през 2015 г. дивиденти на стойност 21.5 млн. лири (25.7 млн. евро). Но в доклада за 2016 г. ръководството не е предвидило никакви дивиденти.

ПРОФИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>