Амансио Ортега, собственикът на ZARA e трети по богатство в света

índiceАмериканското списание “Форбс” (Forbes) го обяви за третият по богатство човек на света. В годишната му класация за милиардерите той е и най-бързо изкачилият се в списъка, защото е увеличил състоянието си с впечатляващите 19.5 млрд. долара. Така с 57 млрд. долара Амансио Ортега измести от третото място Уорън Бъфет – инвеститорът за пръв път отпада от тройката от 2000 г. насам, макар да е добавил 9.5 млрд. долара към богатството си.

Човекът, който стои зад модната верига Zara, може би е открил тайната на вечната младост в този бранш, коментира Reuters.

Формулата му за “бърза мода” се основава на непрекъснато обновяване на асортимента. Рокли, блузи и облекла се излагат по хилядите магазини и аутлети на Zara по цял свят само за няколко дни, след което се свалят от закачалки и рафтове и се подменят с още по-нова линия на “дрехите, които просто трябва да си купите”.

Така клиентите са научени да пазаруват бързо, ако искат нещо, което са си харесали. Защото то просто може вече да не е там, ако оставят покупката за края на седмицата. Тази глобална маркетингова стратегия на Zara кара клиентите й да се връщат често в магазините, за да видят най-най-новото и да се ориентират в тенденциите.

В една страна с опасно висока безработица и бизнес, притиснат до стената, най-богатият човек в Испания е от рядката порода на хората, успели сами в една среда, доминирана от фамилни бизнес династии.

Агресивно управляваната компания майка Inditex притежава над 6000 магазина в близо 90 държави и включва такива брандове като Zara, Zara Home, Massimo Dutti и други. Годишно за Inditex се създават 840 милиона облекла, което я прави най-големия търговец на модни стоки пред Gap и Hennes & Mauritz

От Inditex твърдят, че не рекламират стоките си, но при положение че в Zara се обличат знаменитости като Кейт, херцогинята на Кеймбридж, изглежда, и няма особено нужда от реклама.

Империята на Ортега разполага с огромни средства, пазарната й капитализация е за 65 млрд. евро (84 млрд. долара), а акците й поскъпнаха с 67% през изминалата година. 76-годишният испанец, който обича сини блейзъри, бели ризи с разкопчана яка и небрежни панталони, получи брутни дивиденти от порядъка на 666 милиона евро. Той контролира 59% от Inditex – дял, оценяван на 38 млрд. евро.

Освен това Ортега се възползва от рухването на цените на имотите в Испания и направи някои добри покупки. Като част от маркетинговата стратегия магазините му често са на най-търсените места и близо до тези на други луксозни брандове.

Любопитно е, че въпреки агресивната светска преса в Испания за третия по богатство човек на света се знае доста малко. Той брани личното си пространство толкова яростно, че компанията му разпространи една-единствена негова снимка при излизането си на борсата през 2001г. Амансио Ортега практически не дава интервюто.

Според испанските медии той живее в комфортен, но не и бляскав апартамент с втората си съпруга Флора.

Дъщеря му Марта вероятно ще наследи един ден модната империя и вече е минала през стаж в Inditex, включително като служителка в магазин.

Благодарение на листването на борсата Ортега стана най-богатият испанец, но той така и не се появи на началото на търговията с негови акции, както правят обикновено предприемачите от уважение към инвеститорите, нито ходи на събранията на акционерите.

“Потаен”, “затворен” или “сдържан” са определенията, с които често го описват. Понякога Ортега може да бъде видян на конни състезания със семейството си, но иначе рядко се появява на публични места, включително защото живее в имение в А Коруня – град на дъждовния испански атлантически бряг в далечния северозапад на страната и на около 500 километра от столицата Мадрид.

Биографи, които са били допуснати до Ортега, разказват историята на издигане от беднотията до огромното богатство. За да помага на семейството си, той напуска училище на 12 години, за да работи като разносвач на ателие за ризи.

Амансио бързо се научава да крои и шие рокли и бельо във всекидневната и с помощта на първата си съпруга Росалия Мера. Той осъзнал, че клиентите търсят облекла, които са видели на модния подиум, но които са по джоба им. Така през 1975 г. в А Коруня се появява първият магазин Zara. С годините се добавят нови брандове като младежкия Bershka или по-луксозния Massimo Dutti.

Специалисти изтъкват като едно от големите предимства на Zara скоростта на т.нар. бърза мода. В рамките само на две седмици дизайнери и разработчици могат да изкарат на достъпни цени нещо, видяно на модните подиуми.

През 2011 г. Ортега предаде председателското място в управителния съвет на Пабло Исла, но се смята, че продължава активно да участва в бизнеса в строго охраняваната индустриална централа на Inditex. Автомобили на компанията откарват посетителите на 20-ина минути път от А Коруня в градчето Артейшо. Комплексът посред провинцията е с размер на 11 футболни игрища. Гидовете разказват за компанията, но споделят оскъдни факти за собственика й. Когато ги посещава обаче, той разговаря със служителите.

В светлите просторни помещения дизайнерите седят редом с екипите, разковарящи директно със служители от магазините на фирмата, които им подават обратна информация как реагират клиентите на дрехите. Един от впечатляващите моменти от обиколката е залата с контролиран от компютри конвейер над главата, по който се движат доставени от изпълнителите облекла, и машината ги пуска в точно определени кашони за точно определен магазин някъде по света.

Акцентът на посещението обаче е “Улицата на модата” – своеобразен мол в комплекса, в който има магазини на Zara и Zara Home. Всъщност тук не се пазарува – това са прототипите на витрини, които педантично се организират, подреждат и заснемат, за да бъдат изпратени снимките и информацията като инструкции за привличане вниманието на клиентите, следвани от Мадрид до Токио и от Лондон до Сао Пауло. Едва ли има по-ярък пример колко плътно централата контролира случващото се в компанията. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>