Алхамбра – красивият дворец в Гранада

afde86d489b21644d4f24dfba9f1e28dСнимка: Reuters

Алхамбра – един забележителен дворец и крепостен комплекс, намиращ се в Гранада, Андалусия, Испания. Разположен е на скалист хълм, защитен от планини, заобиколен от гори и близо до река Даро.

Погледнат от далеч, дворецът Алхамбра се издига като внушителна крепост. Първоначално е бил построен през 889 година. През 11-ти век е реновиран.

По-късно през 1333 година крепостта бива превърната в кралски дворец от Юсуф I, султан на Гранада.

След това католическите монарси (Фердинанд и Изабела) завладяват Андалусия през 1492 г., части от Алхамбра са били използвани от християнските владетели и джамията бива заменена от църква.

Алхамбра е преоткрит през 19 век от европейски учени и туристи и тогава започва и неговата реставрация.

Днес в Испания това е една от големите туристически атракции, в която могат да се видят красотата на архитектурата изградена преди векове, заобиколена от невероятни китни градини.
Алхамбра е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Знаете ли, че пълното наименование на Алхамбра е „Qal’at Ал Hambra“, което означава „Червената крепост“?

Първоначалният замисъл за този комплекс е бил той да служи като военна крепост.

С годините се разраства и биват изградени харем, дворец, градини и други впечатляващи структури. Днес архитектурата на комплекса е смесица от ислямски (първоначално) и християнски стилове, които са добавени по-късно през вековете (след 16-ти век).

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>