Алтернативният синод на митрополит Инокентий поиска властта в църквата

Алтернативният синод на митрополит Инокентий отново иска да бъде регистриран в съда и обявен за официална власт в Църквата. Скандалната новина съобщи богословът Христо Латинов, докато тече опелото на патриарх Максим в храм „Св. Александър Невски“. Очаква се решението на съда и Комисията по вероизповеданията, каза още Латинов, управляващ имотите на алтернативния синод начело с покойния дядо Пимен, чието място след смъртта му зае Инокентий.

160 свещеници са се събрали вчера, за да обсъдят бъдещето на църквата, твърди Латинов.

По думите му на заседанието на Светия Синод след смъртта на патриарха е избухнал скандал, след като двама митрополити остро са се противопоставили на решението пловдивският митрополит Николай да оглави Софийска митрополия. Църквата не е единна и разколът е жив, предупреди Латинов.

Митрополит Инокентий е софийски митрополит и става наместник – председател на т. нар. Алтернативен синод след смъртта на Пимен. През 2004 година неговите свещеници са изведени с полиция от над 250 храма и църквите са предадени на каноничния Свети синод. Инокентий и неговите миряни, свещеници и епископи завеждат повече от 80 дела в Страсбург за имуществени и неимуществени вреди. На 22 януари 2009 г Европейският съд по правата на човека се произнася в тяхна полза, като задължава държавата в тримесечен срок да се споразумее с Алтернативния синод за материални и нематериални компенсации за отнетите храмове. Ако държавата не изпълни това разпореждане, Европейският съд ще насрочи ново заседание, на което ще определи паричното обезщетение. Посочената сума в иска е близо 700 000 евро.

Освен дядо Пимен сред най-активните водачи на Алтернативния синод бяха отец Анатолий Балачев и отец Камен Бараков, и двамата вече покойници. Преди смъртта си отец Анатолий се покая пред патриарх Максим, бунтовник до последно остана отец Камен, който загина в зверска катастрофа със своето БМВ през март миналата година.

Президентът Петър Стоянов положи клетва пред разпятието на дядо Пимен, след години обаче за Алтернативния синод напомняша само една каравани пред царския дворец в София, където отец Камен и негови сподвижници служеха под открито небе. Още тогава се заговори за сериозен разкол в средите на разколниците.

„Дартс Нюз“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>