Алмерия (Almería)

almeria-aéreaАлмерѝя (на испански: Almería) е град в Испания, разположен в източната част автономния регион Андалусия и столица на едноименната провинция. Градът се намира в юго-източна Испания, на брега на Средиземно море.

Произход на името

 

Името Алмерия произлиза от арабското المراية или Al-Mariyat, което означава огледалото, тъй като те са наричали града Огледалото на морето.

История

Градът е основан от Абд-ар-Рахман ІІІ, от Корбодския халифат през 955, като главно пристанище на владенията си и за да засили властта си в Средиземноморието. Мавърският замък Алкасаба е втората по големина мюсюлманска крепост в Испания след Алхамбра в Гранада. След разпадането на халифата, Алмерия става независимо кралство, т. нар. тайфас. Развиват се търговията и копринената идустрия. По-късно градът се оспорва между емирите на Гранада и Валенсия и става сцена на множество обсади. За кратко е освободен от войските на Алфонсо VII през октомври 1147, по след по-малко от десет години мюсюлманите си го връщат. На 26 декември 1489 испанците окончателно го отвоюват, кагато Алмерия се предава на войските на католическите монарси Исабела І и Фернандо ІІ.

През 16 век градът преживява тежки моменти. През този век е сполетян от поне четири големи земетресения, най-силното от които през 1522 – то опустошава града. След 1568 мюсюлманите, останали в града са изгонени или разселени в други части на Испания в резултат на въстанието от Алпухарас. За западането на града през този период допринасят и честите нападения на берберски пирати. През 18 век са открити богати залежи от желязна руда близо до Алмерия и градът започва да се възражда.

Население

Населението на Алмерия според преброяването от 2008 е 187.521, като заедно с населението на Уескал де Алмерия и съседните общини оформя агломерация Алмерия с 218.585 жители.

Икономика

Най-важните отрасли на икономиката в Алмерия са:

  • Интензивно селско стопанство, със съпътвтващите индустрии (биохимическа, пластична и генетика)
  • Туризъм и съпътстващи услуги
  • Мраморна индустрия
  • Филмова индустрия
  • Производство на спортни яхти

Алмерия и околностите са в центъра на една от най-важните селскостопански зони в цяла Европа. Огромни площи са заети от оранжерии, които произвеждат десетки хиляди тонове плодове и зеленчуци, като над 70% от продукцията се изнася в Европа. Моделът на развитие на оранжериите на Алмерия е пример за учени от целия свят. Освен това, в града има множество лаборатории за изследване и развитие на селското стопанство, където са представени най-големите компании в сектора. /Уикипедия

Държава Испания
Статус столица на
провинция
Провинция Алмерия (провинция)
Координати 36°50′00″ с. ш. 2°27′00″ и. д. / 36.833333° с. ш. 2.45° и. д. (G)36.833333, 2.45
Площ 134,65 km²
Население 187 521 души (2008)
Плътност 633 д./km²
Часова зона UTC+1, през лятото UTC+2
Сайт http://www.aytoalmeria.es/ciudadano/index.jsp

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>