Активира се трафик на хора към Испания в Атлантика

zx450y250_2602576Лодка с около 40 африканци, включително малко момиченце, пристигна на брега на испанския остров Гран Канария, разположен Атлантическия океан срещу африканските брегове, съобщи бреговата охрана.

Това трасе, започващо от мароканския бряг, бе популярно преди десетина години за африканци, опитващи се да попаднат в Европа. Използването му намаля след засилването на патрулите от страна на Испания.

Идващите бяха предимо от Сенегал и Мавритания, като пикът бе през 2006г. – почти 32 000 души. След това броят им намаля и по данни на местната преса през миналата година стигна до около 300. За това помогнаха и споразуменията за връщането на нелегалните имигранти в двете страни.

Активира се трафик на хора към Испания в АтлантикаФотограф: Borja Suarez

Reuters

Телевизиите разпространиха кадри на изтощените имигранти на брега на Гран Канария, увити в одеала на Червения кръст. На лодката е имало 33 мъже, 6 жени – едно от тях е бременна, и едно дете.

Те са пристигнали късно във вторник и са били пресрещнати от спасителните екипи. Властите разполагат с радари и модерна техника за засичане на пристигащите лодки още в открито море. Така през юли и август бяха посрещнати по малко над 30 души. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>