Испания – Правата на гражданите пред полицията

imagesВ настоящата статия ще се спрем накратко върху най-важните случаи, в които гражданите се нуждаят от точна информация за правата си.

Няколко основни нормативни акта регулират тази материя, като сред тях на първо място следва да се отбележи Основен Закон 1/1992 от 21 февруари относно Защитата на Сигурността на Гражданите (Ley Orgánica 1/1992, de 21 de febrero, sobre Protección de la Seguridad Ciudadana), както и испанския наказателен кодекс (Ley Orgánica 10/1995, de 23 de noviembre, del Código Penal) и испанския наказателно- процесуален кодекс (Ley del Enjuiciamiento Criminal).

По-долу ще се спрем на най-важните случаи, в които понякога гражданинът не е достатъчно информиран за правата си.

Спиране от полицията. Легитимация

Препоръчително е, ако представители на полицията Ви поискат документите за самоличност да ги представите и да им съдействате.

Съгласно чл. 556 от испанския наказателен кодекс, при оказване на съпротива на публичните власти, може да Ви бъде наложено наказание затвор от шест месеца до три години.

Винаги е добре да се попита какъв е поводът за искането да се легитимирате.

Ако в който и да е момент не сте доволни от отношението на полицейските органи, следва незабавно да подадете съответната жалба.

На много български граждани не е известно, че подобни жалби освен в полицията, биха могли да се подадат съвсем спокойно и в съответния съд.

Претърсване на гражданина и на имуществото му

Теоретично бихте могли да откажете претърсване на личността Ви ако Ви спрат на улицата.

На практика не се препоръчва, тъй като би довело до вече описаните по-горе последици.

Ако полицаите разполагат с данни за вероятно престъпление, не можете да откажете претърсване, тъй като при отказ от Ваша страна рискувате да бъдете задържан и да Ви бъдат повдигнати обвинения за оказване на съпротива на публичните власти.

Освен ако случаят не е извънредно спешен имате право да Ви претърсва лице от Вашия пол.

Ако не налице подобна обоснована спешна ситуация (например Вие сте жена, а претъсващите полицаи са само мъже), полицейските служители са длъжни да Ви преместят на най-близкото място, където има полицейски служител от женски пол, който да извърши претърсването.

Относно претърсването на голо има специални норми, съгласно, които то може да бъде извършено само при строго определени причини и по начин и на място определени от закона.

По отношение на личните вещи (джобове, раници и т.н.), те могат да бъдат претърсвани повърхностно винаги, когато за това е налице основателна причина.

Гражданинът не може да откаже подобно претърсване, но може да поиска обяснение за причините на претърсването, какво точно се търси и защо той е под подозрение.

Ако забележим, че нещо липсва след извършеното претърсване, винаги можем да подадем съответната жалба за кражба.

Естествено, следва да се прецени много добре дали си струва да се извърши това и е най-добре да се потърси съответна юридическа консултация.

Полицейско Задържане

Ако полицейски служители поискат да ги придружите до полицейския участък, следва да искате обяснение за причината, която може да бъде само една изброените по-долу:

- За да Ви идентифицират в най-близкия полицейски участък и то само за времето необходимо за да се извърши идентификацията.

При задържане само за да Ви идентифицират, нямат право да Ви правят каквото и да е досие, нито да Ви снимат, нито да Ви събличат или да Ви обискират.

В случай, че извършат което и да е от горните действия, можете да подадете съответна наказателна жалба в съда (не препоръчвам да се прави в полицията).
- Когато имат достатъчни и разумни мотиви, за  да вярват, че съответният гражданин е участвал в извършването на престъпление, или когато е oтказал по изричен начин да се легитимира (чл. 492 от испанския наказателно процесуален кодекс).

- Или когато е предстоящо извършването на престъпление от съответния гражданин, извърша се престъпление или съответният гражданин е избягал от затвора (чл. 492 от испанския наказателно процесуален кодекс).

В тези случаи задържането може да се извърши и от който и да е друг гражданин (чл. 490 от испанския наказателно процесуален кодекс).

Освен всичко казано по-горе, самото задържане следва да се извърши по начин, който да накърнява минимално задържания, неговата репутация и имущество (чл. 520, т. 1 от испанския наказателно процесуален кодекс).

При самото задържане задържаният следва да бъде информиран по разбираем за него начин за:

- Неговите права (чл. 520, т. 2 от испанския наказателно процесуален кодекс):

а. Право да запази мълчание и да не дава показания ако не желае, да не отговаря на задаваните му въпроси, или да заяви, че ще oтговаря само в присъствието на съдия.

б. Право да не дава показания срещу себе си и да не се признава за виновен.

в. Право на адвокатска защита и право да поиска присъствието на адвокат по време на полицейските и съдебните разпити, както и при всяко разпознаване, на което задържаният е обект.

Ако задържаният не посочи адвокат, му се назначава служебен такъв.

г. Право на инфомация от страна на неговите близки или на лице, посочено от задържания относно задържането и мястото където се намира задържаният във всеки един момент.

Чужденците имат право горната информация да бъде съобщена на консулските служби на тяхната държава.

д. Право на безплатен преводач ако е чужденец, който не разбира или не говори испански език.

е. Право да бъде прегледан от съдебен лекар.

2.   Причините за задържането му, като се уточни какво му се вменява (чл.17.3 от испанската Конституция и чл. 520 т.2 L.E.Cr.).

В случай, че Ви задържат са длъжни да Ви предадат лист съдържащ информация за правата Ви, който следва да подпишете, за предпочитане след като сте ги упражнили.

От този момонет нататък задържането става официално за задържания.

Ако не са налице мотиви за задържане полицията може само да си отбележи личните Ви данни и Вашият адрес (чл. 493 от испанския наказателно процесуален кодекс), но нищо повече от това.

При наличие на интерес и въпроси по темата, сме на разположение на нашите читатели.

Статията подготви адв. Дора Пощаковаwww.poshtakova.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>