Ада Колау – “бялата лястовица” на длъжниците в Испания

ada-colauГрупата около Колау настоява за смекчаване на тежкото законодателство в областта на ипотечното кредитиране.

Допреди няколко години Ада Колау беше непознато лице за испанците. Нещата обаче се променят, когато дамата започва да защитава купувачи на имоти, изпаднали в невъзможност да си плащат месечните вноски. Често хората я спират на улицата, за да я поздравят и насърчат.

“Много е хубаво хората да те разпознават и асоциират с тези ценности”, не без притеснение коментира Ада Колау пред The New York Times.

За представителите на властта тя е рязка и с труден характер, тъй като е първият човек, имал смелостта да нарече банковата асоциация в Испания “престъпна” по време на парламентарно изслушване. Тя е и човекът, насърчил мащабните протести пред домовете на политиците.

За хилядите испанци, изпаднали в невъзможност да си погасяват ипотеките Ада Колау е нещо като ангел. Нейната група (Platform for People Affected by Mortgages, известна като PAH) организира мащабни протести, спря принудителното извеждане на длъжници от домовете им и настоява за законодателни промени и смекчаване на испанското законодателство в областта на ипотечното кредитиране, което е най-тежкото в Европа. Испанците, които не успяват да си покриват задълженията, остават без дом, но ипродължават да са длъжници на банката-кредитор.

След въпросното парламентарно заседание популярността на Ада Колау рязко нарасна. Проучванията на общественото мнение пък показват, че испанците са склонни дори да я подкрепят като алтернатива на сегашните политици. Тя обаче си спомня през смях за изявата й в парламента и пояснява, че думата “престъпна” е употребила спонтанно.

Заради засилващото се влияние на Колау финансовите институции демонстрират желание за сътрудничество и са склонни да направят наистина грандиозна отстъпка – кредитополучателите да не са задължени да изплатят пълния размер на кредита, ако жилището им бъде отнето и продадено.

На практика в момента ипотечните кредити са изключени от възможността за личен фалит. След безпощадните съдебни битки и огромни такси кредитополучателите накрая може да се окаже, че дължат дори повече, отколкото са получили първоначално, когато процедурата по принудително отнемане на имота приключи.

“Все още не сме променили законите, но има прогрес”, посочва Ада Колау. “Банките вече се обръщат към хората, говорят с тях, а това не се случваше преди”, допълва тя и разказва, че хората идват при нея без да могат да говорят, без да могат да обяснят какво точно им се случва.“ Те не вярват, че нещо хубаво ще им се случи някога”, посочва тя.

В офиса на организацията на Колау редовно се срещат семейства, които обменят опит. Всяка седмица групата решава много проблеми, а хората, които я подкрепят, непрекъснато растат.

Популярността на Колау имаше отзвук и в Брюксел – организацията й получи една от големите граждански награди, връчвана от Европейския парламент. Това скандализира испанското правителство и премиерът Мариано Рахой призова европейските власти да оттеглят приза.

Европарламентът обаче не последва призива, а правителството на Испания побърза да се защити, като прие доста строги закони срещу протестите на обществени места. Нещо, което също се приема през смях от хората около Колау, защото те така и не спряха да протестират и да притискат управляващите да смекчат ипотечното законодателство. /Източник: Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>